Hva er IIoT?
Begrepet IIoT, «The Industrial Internet of Things», har de siste årene blitt mye brukt innen industrien, spesielt i sammenheng med digital transformasjon. Hvor kommer begrepet fra, og hva innebærer det?
IIoT, The Industrial Internet of Things, også kjent som «The Industrial Internet» eller det industrielle internett, betegner nettverket som kobler industrielle enheter sammen, – fra hver sensor på maskiner i et anlegg, til bedriftsomfattende software-systemer. Resultatet er systemer som kan overvåke driften og samle inn, utveksle og analysere industrielle data. Med nye innsikter kan industribedrifter ta raskere og bedre beslutninger.
Ved å kombinere maskin-til-maskin-kommunikasjon med industriell dataanalyse, har IIoT endret måten industribedrifter opererer på. Dette kan for eksempel innebære tilgang til produksjonsdata i sanntid for å avdekke ytterligere kapasitet i anlegget, AI som kan oppdage feil på maskiner og utstyr før havari, eller å akselerere ny produktutvikling ved å sende data tilbake til produktdesignsyklusen. Mer optimal produksjon, redusert nedetid og raskere «time to market», gjør at IIoT kan gi store forretningsresultater i form av reduserte kostnader og økte inntekter.
Hvem oppfant begrepet IIoT?
GE, General Electric, kom med begrepet IIoT mot slutten av 2012. Med årevis erfaring innen både teknologi og industribransjen, leverer GE kraftige IIoT-løsninger under slagordet «Putting Industrial Data to Work». Vi i Novotek er GE’s samarbeidspartner, og hjelper deg i gang med din digitale transformasjon med løsninger fra GE Digital.
The Industrial Internet vs. Internet of Things
IIoT og IoT tar begge utgangspunkt i å koble sammen utstyr og software ved hjelp av internett, men bruksområdene er svært ulike. IIoT benyttes i industrien, hvor man kobler sammen maskiner og enheter i bransjer som blant annet olje og gass, energiproduksjon og helsevesen. Ved systemfeil eller uplanlagt nedetid er risikofaktoren høyere, og kan i visse tilfeller føre til farlige eller livstruende situasjoner.
IoT inkluderer i hovedsak enheter på forbrukernivå, som for eksempel treningsklokker som måler pulsen, smarte husholdningsapparater eller systemer for smarthjem, for eksempel Google Home. De er funksjonelle og kan gi bekvemmeligheter, men skaper vanligvis ikke nødsituasjoner hvis nedetid skulle oppstå.
Et eksempel på IIoT er digitale tvillinger (en digital kopi av fysisk utstyr), som «forteller» operatører hvordan de kan optimere produktiviteten eller oppdage feil før den oppstår. Dette kan potensielt spare bedrifter for milliarder årlig. Et eksempel på en IoT-løsning er smarte kjøleskap som registrerer innholdet, og bestiller melk og egg for deg via internett før det går tomt.
Hvordan investere i IIoT?
Det finnes et bredt utvalg IIoT-løsninger med ulike bruksområder. Før du investerer i en IIoT-løsning bør du kartlegge hvilke områder i bedriften som har størst behov for digitalisering.
Se hvor du befinner deg på digitaliseringsreisen: Digital transformasjon i 7 steg.
- MES, Manufacturing Execution System, gjør det mulig å digitalisere hele produksjonsanlegget med innsikter som optimaliserer prosessene dine. Dette gjøres blant annet med oversikt over produksjonskapasitet og utstyrseffektivitet i sanntid. Les mer om MES her.
- AI og Machine Learning gir deg tilgang til avansert dataanalyse, som lar deg oppdage mønstre og avvik tidlig. Disse innsiktene kan benyttes for å optimalisere produksjonen. Les mer om AI og Machine Learning her.
- Et vedlikeholdssystem overvåker maskiner og utstyr, og varsler deg før noe går galt. Dette reduserer både vedlikeholdskostnader og nedetid. Les mer om vårt vedlikeholdssystem, Idus, her.
- Neste generasjon HMI/SCADA kan hjelpe operatører med å ta smarte operatørbeslutninger basert på data. Data visualiseres via High Performance HMI for raskere respons. Les mer om HMI/SCADA her.
Er du klar for å akselerere din IIoT-reise?
Med stadig flere tilkoblede maskiner, systemer og enheter, øker datamengden i en enorm fart. Med tilgang til disse dataene vil man få verdifulle innsikter som kan utnyttes for å optimalisere produksjonsprosesser og nå nye nivåer av effektivitet, produktivitet og ytelse. Konkrete resultater vi ser hos våre kunder er blant annet økt kapasitet, redusert nedetid, kortere leveringstider og forbedret sporbarhet.
Enten du allerede er i gang med å implementere IIoT-løsninger, eller ønsker å starte digitaliseringen, kan vi hjelpe deg med å komme i gang eller nå neste steg.